SAÄžLIK DÃœNYASI

ERKEKLERDE SIK GÖRÜLEN HASTALIKLAR

Güçlüyüm, kuvvetliyim, hiç hastalanmam demeyin, erkeklerde sýk görülen hastalýklarý , belirtilerini ve tedavi yöntemlerini Üroloji Uzmaný Yrd. Doç. Dr. Mehmet Solakhan’la mercek altýna aldýk.

 

VARÝKOSEL

Yapýlan araþtýrmalar Türkiye’deki erkeklerin yüzde 15’inde varikosel saptandýðýný gösteriyor.Bu hastalýk,kýsýrlýk sorunu ile doktora baþvuranlarýn ise yaklaþýk yüzde 25’inde görülüyor.Tedavi edilmediðinde kýsýrlýða neden olan varikoselde, testislerdeki sýcaklýk artýþý ve toplardamardaki kanýn geri dönmesi sperm sayýsýný etkiliyor.Bu durum sperm üretimini bozarak döllenme imkanýný azaltýyor.20 – 30 yaþlarýnda ve genellikle bekarlarda görülen varikosel, aðrý ve görünüm bozukluðuyla fark ediliyor. 

Varikosel, yumurtadan bacaða doðru yayýlan aðrý ve sýcak ortamda torbada belirginleþen kývrýmlý damar yapýsýyla ortaya çýkýyor. Tedavide mikrocerrahi ile operasyon yapýlmasý gerekiyor.

 

PROSTAT KANSERÝ

Prostat kanseri en çok 50 yaþýn üzerindeki erkeklerde görülüyor.Bu hastalýkta tümörün çýkýþ yeri çoðunlukla prostat bezinin arka bölümüdür.Tümör, baþlangýç evresinde hiç belirti vermezken ve muayene ile hissedilmeyebilirken daha sonra sert ve düzensiz þiþlikler halinde bütün prostata ve prostatýn çevresindeki yapýlara yayýlýyor.

-Belirtileri;

Yavaþ ilerlemesi nedeniyle spesifik belirtiler göstermeyebiliyor.Hastalýðýn ileri evrelerinde ise idrar kesesi çýkýþýnda týkanma, kanlý idrar gibi belirtiler ortaya çýkabiliyor.Yapýlan muayenede prostatýn taþ gibi sert ve yüzeyinin pürüzlü oluþu ya da üzerinde nodüller bulunmasý kötü huylu prostat tümörünü düþündürebiliyor.Prostat kanseri,bölgesel ve uzak lenf bezlerine, kemiklere ve diðer organlara da sýçrayabiliyor.

 

-Tedavi yöntemleri;

Prostat ya bütünüyle çýkarýlýyor ya da kanserli bölgeye ýþýn tedavi uygulanýyor.Prostatýn tamamen çýkarýlmasýna baðlý yan etkilerin baþýnda ise cinsel iktidarsýzlýk ve idrar kaçýrma geliyor.Köklü cerrahi giriþim ve ýþýn tedavisine yanýt vermeyen tümörlerde uzun süreli hormon tedavisi ya da testislerin çýkarýlmasýyla hastalýk kontrol altýna alýnabiliyor. Bu tedavilerle kontrol altýna alýnamayan hastalýklarda ise kemoterapi uygulanýyor.

 

TESTÝS KANSERÝ

Testis kanseri,çoðunlukla sperm üreten hücrelerde baþlýyor.Kanser,ilk olarak testiste bezelye büyüklüðünde sert bir yumru olarak dikkat çekiyor ve genellikle dokunulduðu zaman aðrý yapmýyor. Birçok erkek tümörü kendisi keþfediyor ve tümör genellikle sadece tek testisi etkiliyor.

 

-Belirtileri;

Testiste aðrýsýz elle hissedilen kitle ve þiþme ile farkýna varýlýyor.

 

-Tedavi yöntemleri;

Bu hastalýðýn tedavisi için hasta testisin ameliyatla alýnmasý gerekiyor.Ancak bu erkeklik iþlevlerinin yerine gelemeyeceði anlamýna gelmiyor.Çünkü kalan testis vücudun normal cinsel ve hormon üretme iþlevlerini yerine getirebiliyor. Kanserli hücrelerin vücudun diðer kýsýmlarýna yayýlmasýný önlemek ya da yayýlmýþsa tedavi için radyoterapi veya kemoterapi yapýlýyor. Her iki testiste tümör olan hastalarda veya tek testisi olupta tümörü olan hastalarda testisin cerrahi, olarak alýnmasýndan önce sperm dondurulma iþlemi yapýlýyor.

 

MESANE KANSERÝ

Ýdrar depolayan organýmýz olan mesanenin sýklýkla iç tabakasýndan geliþen kanser türüdür. Genellikle erkeklerde , özellikle sigara kullanan erkeklerde daha sýklýkla rastlanýyor.

 

-Belirtiler;

En sýk belirtisinin kanlý idrar olduðu belirtiliyor. Bunun dýþanda idrar yapmakta zorlanma sýk sýk idrar yapma hissi gibi belirtileride mevcut. Tanýnmasý için ultrasonografi, idrar torbasýna endoskopik olarak bakýlmasý gibi iþlemler yapýlýyor.

 

-Tedavi yöntemleri;

Eðer kanser erken evrede ise sadece kapalý ameliyatla kanserin kazýnmasý yeterli olabiliyor. Mesane içine ilaçlama kapalý ameliyattan sonra uygulanabilen bir yöntemdir. Eðer kanser daha ileri evrede ise o zaman idrar torbasýnýn prostatýn meni keselerinin ve lenf düðümlerinin beraber çýkartýlmasý gerekiyor. Bu ameliyattan sonra idrar ya karýn ön duvarýna aðýzlaþtýrýlýyor ve ya barsaktan yeni mesane yapýlýyor.

 

SERTLEÞME SORUNU

Cinsel iliþki sýrasýnda iliþki için yeterli ereksiyonun saðlanamamasý durumudur. Yaþ arttýkça erkeklerde sertleþme sorunu ortaya çýkabilir. Bu hastalýk özellikle yüksek tansiyonu, kolesterol yüksekliði, kalp hastalýðý, þeker hastalýðý ve sigara kullanan erkeklerde sýklýkla oluþuyor.

-Belirtiler;

Cinsel iliþki sýrasýnda yeterli sertleþme saðlanamaz.

 

-Tedavi yöntemleri;

Öncelikle hastanýn yaþam tarzý deðiþiklikleri yapmasý öneriliyor. Spor yapma, sigaradan ve stresten uzak durma, iyi bir uyku gibi önerilerde bulunuluyor. Ýlaç tedavisi bu hastalarda ilk basamakta önerilen tedavi yöntemi iliþkiden 1.5-2 saat önce alacaklarý bir tablet bu sorunu büyük ölçüde çözecektir. Daha sonra kendi kendine iðne ve vakum araçlarý tedavi olarak önerilebilir. Bunlarýn hiç birisi faydalý olmazsa ameliyat ile penisin içine protez yerleþtirmekle sorun ortadan kalkar.

 

ERKEN BOÞALMA

Cinsel iliþki sýrasýnda olmasýndan daha erken sürede boþalmanýn meydana gelmesi durumudur.

 

-Belirtiler

Cinsel iliþki sýrasýnda iliþkiye girdikten sonra çok kýsa sürede veya bazý hastalarda daha iliþki olmadan boþalma olmasý hastalarýn baþlýca þikayetleridir.

 

-Tedavi Yöntemleri

Bu amaçla öncelikle prostat ve idrar yollarý enfeksiyonlarý olup olmadýðýna bakýlýyor. Daha sonra bir takým ilaçlarla ve ya kremlerle önemli ölçüde iyileþme saðlanabiliyor.

 

KRONÝK PROSTATÝT

Mesanenin hemen altýndaki prostatta bir enflamasyonun (yangý) olmasýdýr. Bu enflamasyon birtakým mikroorganizmalar tarafýndan da oluþabilir.

 

-Belirtiler

Mesanede belli belirsiz aðrý, idrar yaparken aðrý bacaklarýn arasýnda makata doðru yayýlan bir aðrý ve huzursuzluk hissi , erken boþalma prostatit hastalarýnýn belli þikayetleridir.

 

-Tedavi yöntemleri

Kronik prostatitte yüzde yüz ilaçla bir tedavi yöntemi olmasada antibiyotikler, antidepresanlar ve prostat ilaçlarý proatatit tedavisinde kullanýlan ilaçlardýr. Bunun dýþýnda eðer hastayý aþýrý rahatsýz edici bir durum söz konusu ise ve ilaç tedavisine yanýt vermiyorsa cerrahi olarak prostatýn çýkarýlmasý seçenekler arasýndadýr.


Gaziantepli Ünlü Ýþadamý Ahmet Tatar Hayatýný Kaybetti

Elazýð depreminde ölü sayýsý 39’a yükseldi

TEMA Vakfý’nýn kurucusu ve Onursal Baþkaný Hayrettin Karaca yaþamýný yitirdi.

Kýþ Aylarýnda Cildiniz Ayrý Bir Özen Ýster

SAÐLIKTA ÞÝDDET DURDURULMALIDIR!

Sünnet Hakkýnda Merak Edilen Her Þey!

BU BESÝNLER GRÝP VE SOÐUK ALGINLIÐINA ÝYÝ GELÝYOR

KAPAK TAMÝRÝ KOLTUK ALTINDAN YAPILDI 2 HAFTADA SEFERLERE BAÞLADI

8 yýl ücretsiz kolej eðitimi için Darüþþafaka sýnavý 31 Mayýs’ta

KADINLIÐIN SONU DEÐÝL, SAÐLIKLI BÝR YAÞAMIN BAÞLANGICI: HÝSTEREKTOMÝ

2020'ye en çok sigara içilen 40'ýncý ülke olarak giren Türkiye'de hedef tütünsüz yaþam

Hasta yakýný saðlýk teknikerinin elmacýk kemiðini kýrdý!

Zengin dilenci yine ortaya çýktý! Þimdi de Gaziantep’te….

Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nde gerçekleþtirilen baþarýlý ameliyatla saðlýðýna kavuþtu.

Gaziantep'te Ebeveynlere Cihaz Desteði Verildi

HAMÝLELÝKTE DOÐRU SANILAN 10 YANLIÞ!

Kýþ aylarýnda uyuza dikkat!

Gaziantep'te trafik kazasý: 3 yaralý

MEDÝCAL PARK’TA DÜNYAYA GELEN PREMATÜRE BEBEKLER BULUÞTU

Organ Baðýþý ve Farkýndalýk

Prematüre bebeklerde BESLENME SORUNLARI

ANKA HASTANESÝ DESTEÐÝYLE NRP EÐÝTÝMÝ

LÝPOSAKÞIN UYGULAMASI ÝLE ÝNATÇI YAÐLARDAN KURTULUN

PREDÝYABET OKULU HÝZMETE AÇILDI

GAÜN Hastanesi’nde “Dünya Diyabet Günü” Etkinlikleri

BÜYÜKÞEHÝR HASTANESÝ 3 MÝLYON KÝÞÝYE SAÐLIK HÝZMETÝ VERDÝ

14 KASIM DÜNYA DÝYABET GÜNÜ

Kýz çocuklarý için HPV aþýsýnýn önemi

ANKA Hastanesinde Yeni Görevlendirme

ÖZEL MMT AMERÝKAN HASTANESÝ’NE YENÝ GENEL MÜDÜR

Gözlükevi, hizmete girdi.

SAÐLIÐINA KAVUÞTURDUÐU LÖSEMÝLÝ ÇOCUKLARLA YILLAR SONRA BULUÞTU...

HATEM’DE OBEZÝTE CERRAHÝSÝ ÝLE SAÐLIÐINA KAVUÞTU

10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA TÖRENÝ

ORGAN BAÐIÞINI ARTTIRMALIYIZ..!

DEVA ÖZEL AMBULANS SERVÝSÝ

Estetik Bölgede ÝMPLANTOLOJÝ

SANKO ÜNÝVERSÝTESÝ 2018 – 2019 AKADEMÝK YILI AÇILIÞ TÖRENÝ

MEDÝCAL PARK GAZÝANTEP HASTANESÝ’NÝN KALÝTESÝ TESCÝLLENDÝ

DÜNYA’DA 5.VAKA

İLETİŞİM

  SaÄŸlık Dünyası Dergisi
Gazimuhtarpaşa Bulvarı Efes İşmerkezi Kat 3 No 8 Şehitkamil/ Gaziantep
  SMS Message
  0536 233 91 01
  info@saglikilan.com