SAÄžLIK DÃœNYASI

Bu yýl ülkemizde eczacýlýk eðitiminin çaðdaþ, bilimsel bir biçimde yapýlmaya baþlanmasýnýn 178. Yýlý .

Bu günün yýldönümü olan 14 Mayýs  her yýl olduðu gibi eczacýlýk günü olarak kutlanmaktadýr. Saðlýk hizmetinin vazgeçilmezlerinden olan eczacýlar , 14 Mayýslarda kendilerini, önemlerini  topluma anýmsatmaya çalýþýrlar .

DÜNYA ÝLAÇ CÝROSU 1 TRÝLYON DOLARA YAKLAÞIYOR .

Eczacýlýk mesleði ve ilaç, insan saðlýðý için tüm dünyada olmazsa olmazlarýn baþýnda gelir . ilaç ve eczacýlýk teknolojiden , bilimden en fazla beslenen alanlardan biridir. Dünya ilaç cirosu bir trilyon dolar gibi devasa bir rakama ulaþmak üzeredir.

GELECEKTE BÝREYE ÖZGÜ ÝLAÇ TEDAVÝSÝ EGEMEN OLACAK !

Ýnsan var olduðundan bu yana doðadan hastalýklarýna çare bulmaya çabaladý . geçen yüzyýl eczacýlýðýn geliþiminin zirve yaptýðý bir dönemdi.

Bilimin , teknolojinin geliþmesi týbbýn diðer alanlarýnýn özellikle genetiðin geldiði nokta ile bireye özgü ilaç  tedavisi insan saðlýðý için çýðýr açacak noktalara doðru yol almaktadýr.

SOSYAL GÜVENLÝK POLÝTÝKALARI SAÐLIK UYGULAMALARINA DA MÜDAHÝL !

Geliþen týp ,eczacýlýk , artan ortalama ömür , ekonomik sorunlar saðlýk uygulamalarý ve dolayýsýyla ilaç –eczacýlýk alaný etkileniyor .

Bu etkenlerden dolayý ilaç harcamalarýndaki artýþý baskýlama ,eczacýyý eczanesinde olumsuz biçimde etkiliyor .

Eczaneler küçük ölçekli , aðýr kurallar ve düþük karlýlýklarla çalýþan iþletmelerdir.  Tasarruf ,kýsýtlama gibi uygulamalar ve küresel firmalarýn baskýlarý eczanesindeki eczacýyý ayakta duramaz hale getirdi .

ECZACI YALNIZ ECZANEDE HÝZMET VERMÝYOR

Ülkemizdeki eczacýlarýn büyük bir çoðunluðu eczane eczacýlýðý yaparken yaklaþýk 5000 meslektaþýmýz da ,

Kamu hastanelerinde ,

Özel hastanelerde ,

Kamunun çeþitli bölümlerinde ,

Ecza depolarýnda , ilaç sanayinde saðlýk hizmetimize katký sunmaktadýrlar .

Buradaki meslektaþlarýmýz da serbest eczacýlardan farklý olarak özlük haklarý ve ekonomik olarak sýkýntýlarla karþý karþýyalar . Gerek mesleðin yapýlýþ biçimi gerekse ekonomik durumlarý için bekleyen düzenleme taleplerimiz siyaset  ve kamu tarafýnca dikkate alýnmalýdýr.

SOSYAL GÜVENLÝK POLÝTÝKALARI HER ZAMAN GENÝÞ KÝTLELERÝ ETKÝLER

Saðlýk hizmet standartlarýnýn yükselmesi , saðlýða eriþimin kolaylaþmasý saðlýk hizmetleri ve hasta açýsýndan oldukça önemli geliþmelerdir. Bu durum insanýmýzýn yaþamýný kaliteli biçime taþýmaktadýr .

Diðer taraftan ise toplumun dikkatine sunulacak paradigmalarý da akademik meslek örgütü olarak belirtmek zorundayýz .

Eczacýnýn üstündeki artan harcamanýn olumsuz etkisi hastaya ,yurttaþa da yansýmaktadýr . Cepten saðlýk harcamalarý önemli boyutu buluyor . 2015 te 24 milyar olan cepten saðlýk harcamasý 2017 için 30 milyar lirayý bulacaðý tahmin edilmektedir.

Bu durum alt gelir grubundaki insanýmýzý olumsuz olarak etkileyecektir.        

Saðlýk sistemi ve sosyal güvenlik sistemindeki uygulamalar sektör bileþenlerini etkilediði kadar hizmet alan vatandaþlarý da etkilemektedir. Vatandaþ üzerinde artan mali yükün uygulama yollarý biz eczacýlar üzerine farklý yükler de yüklemektedir.

ECZACI TAHSÝLDAR DEÐÝLDÝR!!!

Yýllardýr dile getirdiðimiz, bu konuda en yetkili mercilere de yüz yüze ifade etmekten çekinmediðimiz þeyi buradan yineliyoruz;

Eczacýlar hastalarýyla bilgisini, tecrübesini, profesyonelliðini paylaþmak, en doðru ve yetkin bir biçimde saðlýk ve ilaç hizmeti sunmak için 7/24 eczanelerinde mesai harcamaktadýrlar, kamu tahsildarlýðý yapmak için deðil!

Bu yük omuzlarýmýzdan alýnana kadar, muayene ücretlerinin eczanelerden tahsil edilmesine son verilene kadar bu talebimizi yinelemekten vazgeçmeyeceðiz.

Biz insanlarla saðlýðý, sorunlarýnýn çözüm yollarýný, daha ötesinde hayatý konuþmak istiyoruz, ödemeleri gereken muayene ücretlerini deðil. Bu yorucu ve görev tanýmýmýzýn dýþýnda bulunan uygulamaya son verilmesi hususunda tüm sektör bileþenleri ve vatandaþlarýmýzdan destek bekliyoruz.

HASTALAR SAHTE SAÐLIK ÝDDÝALARINDAN KORUNMALIDIR

Eczacýlar olarak hem yetkili mercileri hem de vatandaþlarýmýzý uyarmamýz gereken bir konu da TV ve internet üzerindeki satýþ kanallarý yoluyla pazarlanan, bilimsellikten uzak, içeriði hakkýnda hiçbir gerçekçi bilgi bulunmayan, büyük çoðunluðu sahte olan, halk saðlýðýný ciddi manada tehlikeye sokan “bitkisel ürün” adý altýnda satýlan ürünlerdir. Unutulmamalýdýr ki, bitkisel tedavi alanýnda akademik eðitimin verildiði tek yer eczacýlýk fakülteleridir ve bu konunun bilimsel uzmaný eczacýdýr. Çeþitli medya kuruluþlarýnda gördüðünüz uzman sýfatlý þarlatanlarýn yalan yanlýþ bilgilendirmelerine itibar edilmemesi eczacýlarýn vatandaþlarýmýza tavsiyesi ve bunun önüne geçilmesi yetkililerden talebimizdir.

YENÝ ECZACILIK FAKÜLTESÝ AÇILMASI SINIRLANMALI

Ülkemizde iþsizlik oranlarý Mart 2010’dan bu yana ilk kez %12’yi aþtý, iþsiz insan sayýsý 3,7 milyonun üzerine çýktý. Özellikle genç nüfusta, 15-24 yaþ aralýðýnda bu oran %22’nin üzerinde iþsizlik oraný mevcut. Son zamanlarda, bu istatistiklerin dýþýnda kalan eczacýlýk mesleði de artýk bu rakamlara katký verir hale gelmiþtir. Hesapsýz, öngörüsüzce açýlan eczacýlýk fakülteleri, 40’lý rakamlarý aþan sayýlarýyla, iþsiz bir eczacý ordusu hazýrlamakta, ekonomik anlamda her geçen gün nefes almakta zorlanan sektörümüzü günden güne iþlemez bir hale getirmektedir. Bu durumun etkileri 2018 yýlýndan itibaren çok daha gözle görünür hale gelecektir.

Unutulmamalýdýr ki; eczacýlar güzel ülkemizin dört bir yanýnda, Bozcaada’dan Yüksekova’ya kadar her yerde, fedakarca ekonomik ve sosyal sorunlarla boðuþarak, þartlar hizmet vermeye uygun olsun olmasýn, gerekirse doðal afetlerde, gerekirse operasyon bölgelerinde, kendi yaralarýný sarmadan önce halkýmýzýn yaralarýný sarmayý düþünerek kesintisiz 365 gün ve 24 saat hizmet vermektedirler.  Bu mesleði kutsal yapan, eczacýyý tarih öncesinden beri insanlýk için vazgeçilmez kýlan þey de bu meslek aþkýndan baþka bir þey deðildir. Kendi çocuklarýmýzýn hasta olduðu günlerde dahi geceyi evlatlarýmýzýn yanýnda deðil, sýcak soðuk demeden nöbette geçirmemizi saðlayan güç bu aþktan gelmektedir.

Bir 14 mayýsý daha kutlarken tüm meslektaþlarýmýzý tebrik eder, içlerindeki meslek aþkýnýn her þeye raðmen yaþamasýný ümit ederiz.

Bu vesile ile tüm halkýmýza saðlýklý günler diler, saðlýðýn tanýmýnýn “sadece hastalýk halinden uzak olmak deðil, hem beden hem ruh, hem de sosyal olarak iyi halde olmak” olduðunu hatýrlatýrýz.

Daha güzel, daha aydýnlýk, daha özgür 14 Mayýslarda buluþmak dileðiyle.

                                                                                                      8.Bölge Gaziantep Eczacý Odasý


Gaziantepli Ünlü Ýþadamý Ahmet Tatar Hayatýný Kaybetti

Elazýð depreminde ölü sayýsý 39’a yükseldi

TEMA Vakfý’nýn kurucusu ve Onursal Baþkaný Hayrettin Karaca yaþamýný yitirdi.

Kýþ Aylarýnda Cildiniz Ayrý Bir Özen Ýster

SAÐLIKTA ÞÝDDET DURDURULMALIDIR!

Sünnet Hakkýnda Merak Edilen Her Þey!

BU BESÝNLER GRÝP VE SOÐUK ALGINLIÐINA ÝYÝ GELÝYOR

KAPAK TAMÝRÝ KOLTUK ALTINDAN YAPILDI 2 HAFTADA SEFERLERE BAÞLADI

8 yýl ücretsiz kolej eðitimi için Darüþþafaka sýnavý 31 Mayýs’ta

KADINLIÐIN SONU DEÐÝL, SAÐLIKLI BÝR YAÞAMIN BAÞLANGICI: HÝSTEREKTOMÝ

2020'ye en çok sigara içilen 40'ýncý ülke olarak giren Türkiye'de hedef tütünsüz yaþam

Hasta yakýný saðlýk teknikerinin elmacýk kemiðini kýrdý!

Zengin dilenci yine ortaya çýktý! Þimdi de Gaziantep’te….

Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nde gerçekleþtirilen baþarýlý ameliyatla saðlýðýna kavuþtu.

Gaziantep'te Ebeveynlere Cihaz Desteði Verildi

HAMÝLELÝKTE DOÐRU SANILAN 10 YANLIÞ!

Kýþ aylarýnda uyuza dikkat!

Gaziantep'te trafik kazasý: 3 yaralý

MEDÝCAL PARK’TA DÜNYAYA GELEN PREMATÜRE BEBEKLER BULUÞTU

Organ Baðýþý ve Farkýndalýk

Prematüre bebeklerde BESLENME SORUNLARI

ANKA HASTANESÝ DESTEÐÝYLE NRP EÐÝTÝMÝ

LÝPOSAKÞIN UYGULAMASI ÝLE ÝNATÇI YAÐLARDAN KURTULUN

PREDÝYABET OKULU HÝZMETE AÇILDI

GAÜN Hastanesi’nde “Dünya Diyabet Günü” Etkinlikleri

BÜYÜKÞEHÝR HASTANESÝ 3 MÝLYON KÝÞÝYE SAÐLIK HÝZMETÝ VERDÝ

14 KASIM DÜNYA DÝYABET GÜNÜ

Kýz çocuklarý için HPV aþýsýnýn önemi

ANKA Hastanesinde Yeni Görevlendirme

ÖZEL MMT AMERÝKAN HASTANESÝ’NE YENÝ GENEL MÜDÜR

Gözlükevi, hizmete girdi.

SAÐLIÐINA KAVUÞTURDUÐU LÖSEMÝLÝ ÇOCUKLARLA YILLAR SONRA BULUÞTU...

HATEM’DE OBEZÝTE CERRAHÝSÝ ÝLE SAÐLIÐINA KAVUÞTU

10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA TÖRENÝ

ORGAN BAÐIÞINI ARTTIRMALIYIZ..!

DEVA ÖZEL AMBULANS SERVÝSÝ

Estetik Bölgede ÝMPLANTOLOJÝ

SANKO ÜNÝVERSÝTESÝ 2018 – 2019 AKADEMÝK YILI AÇILIÞ TÖRENÝ

MEDÝCAL PARK GAZÝANTEP HASTANESÝ’NÝN KALÝTESÝ TESCÝLLENDÝ

DÜNYA’DA 5.VAKA

İLETİŞİM

  SaÄŸlık Dünyası Dergisi
Gazimuhtarpaşa Bulvarı Efes İşmerkezi Kat 3 No 8 Şehitkamil/ Gaziantep
  SMS Message
  0536 233 91 01
  info@saglikilan.com