SAÄžLIK DÃœNYASI

Saðlýk çalýþanlarýna erken emeklilik müjdesi

Saðlýk Sen tarafýndan düzenlenen hemþirelik ve ebelik sempozyumundan saðlýk çalýþanlarýna müjde çýktý.

Saðlýk Sen tarafýndan ebeler, hemþireler haftasý münasebetiyle düzenlenen ebeler,hemþireler sempozyumunda konuþan müsteþar Eyüp Gümüþ çok önemli açýklamalarda bulundu. Türkiye'nin son 14 yýlda saðlýkta bir devrim gerçekleþtirdiðine dikkati çeken Müsteþar Gümüþ, bu reformun saðlýk çalýþanlarýnýn gayretleri sayesinde olduðunu vurguladý. Saðlýkta yüzde 39,5 olan memnuniyetin bugün yüzde 75,5'lere ulaþtýðýný söyledi. Gümüþ, "Bunlarý, bugün kapasiteyi çok artýramadýðýmýz saðlýk teþkilatýyla beraber yapýyoruz. Her seferinde Maliye Bakanlýðý ile kavga ediyoruz. Türkiye þu anda 50 bin personel açýðýyla hizmet veriyor. Geçen sene biz 45 binle Maliye'ye gittik. 2018'de 52 bin ile gideceðiz. 52 bin saðlýk personeli almakla ilgili mücadeleyi yapacaðýz. Yeni þehir hastaneleri, yeni tesisler yapýlýyor. Onun içine hekim, hemþire, ebe ve saðlýk personeli koymak kolay deðil." deðerlendirmesini yaptý.

"Lise mezunu hemþire, ebe almamaya çalýþacaðýz"

Eyüp Gümüþ, sisteme girmeyen, özel sektör ve kamuda iþ bulamamýþ saðlýk personeli sayýsýnýn 100 binin üzerinde olduðunu dile getirerek, bu rakamlarýn iyi koordine edilmemesi durumunda Türkiye'de gelecekte iþsiz saðlýk personeli sayýsýnýn artacaðýný ifade etti. Bu konuda Milli Eðitim Bakanlýðý ve YÖK ile görüþtüklerini aktaran Gümüþ, saðlýk alanýndaki mesleklerin yeniden tanýmlanmasý için çalýþtýklarýný söyledi. Milli Eðitim Bakanlýðýnýn ve YÖK'ün, kadrolarý Saðlýk Bakanlýðýna sormadan kendine göre veremeyeceðinin altýný çizen Eyüp Gümüþ, devletin ihtiyacýna göre bu personellerin eðitimlerinin yapýlacaðýný kaydetti. Gümüþ, þöyle konuþtu:

"Milli Eðitim Bakanlýðý ve YÖK'le kurduðumuz komisyonla hem meslekleri yeniden tanýmlýyoruz hem de mevcut meslek oranlarýný ve sayýlarýný yeniden çalýþýyoruz. Bakanlýk olarak biz lise mezunu, önlisans mezunu hemþire, ebe almamaya çalýþacaðýz. Lisans mezunu olmasýný istiyoruz. Uzaktan eriþimle lisans almalarýný saðlayacaðýz. Onlarý da sisteme dahil edeceðiz. Saðlýkta personel kalitemiz ve insan gücü kaynaðýmýzýn da nitelikli hale gelmesini saðlamamýz gerekiyor."

"Saðlýk çalýþanlarýnýn yýpranma payý torba yasaya giriyor" 

Saðlýk Bakanlýðý Müsteþarý Gümüþ, Bakanlýk bünyesinde 250 bine yakýn ebe ve hemþirenin görev yaptýðýný, özel sektör ve üniversite hastanelerinde ise 100 bine yakýn ebe, hemþire bulunduðunu, toplamda 400 bine yakýn personelin saðlýk tesislerinde hizmet verdiðini aktardý. Bakanlýk olarak saðlýk çalýþanlarýna yönelik þiddet olaylarýný yakýndan takip ettiklerini söyleyen Eyüp Gümüþ, "Þiddet uygulayanlarý biz kendi kýrmýzý listemizde yakýndan takip ediyoruz. 100'ün üzerinde mahkumiyet söz konusu, para cezalarý da mevcut." diye konuþtu.

Gümüþ, saðlýk çalýþanlarýnýn yýpranma payý konusunda da þu bilgileri verdi: "Yýpranma payý 5 yýla 1 yýl. Öyle nöbet filan da yok. 5 yýla 1 yýpranmayý torba yasamýzýn içine koyduk. Torbamýzý bugün, yarýn büzeceðiz, kapatacaðýz, þimdi biraz þiþti. Toplam 62 civarýnda bir maddeye ulaþtý. Ýçinde özlük haklarý olan, emeklilik düzenlemeleri olan, biraz personelimizle ilgili geri kalmýþ olduðumuz alanlarda da düzenlemeler olacak. Önümüzdeki günlerde torbayý büzerek Meclise götüreceðiz. Burada inþallah hayýrlý bir netice elde edeceðiz. Teþkilat þemamýz, yapýlanmamýz, hastanedeki yapýlanlamalar hepsi yeniden deðerlendiriliyor."

"Ekip hizmetinin baþarýsýnda güven ve adalete inanç önemli"

Saðlýk-Sen Genel Baþkaný Metin Memiþ de sendikanýn özellikle bilimsel temelli çalýþmalarýna ve çözüm önerilerine gösterilen ilgiden memnun olduklarýný dile getirdi.

Saðlýk çalýþanlarýnýn mesleki saygýnlýðýný gözetmeyen ve ekip anlayýþýný zedeleyici politikalarýn gözden geçirilmesi gerektiðini belirten Memiþ, "Bir ekip hizmetinin baþarýsýnda olmazsa olmaz duygular, güven ve adalete olan inançtýr. Maalesef bugüne kadar, imkanlar ve riskler hiyerarþisi oluþturulurken güven ve adalet duygusunu zedeleyen söylemler ve uygulamalarla ekip ruhu yýpratýlmýþtýr. Nedir bunlar? Performans uygulamalarý baþta olmak üzere çalýþma koþullarý ve haklar baðlamýnda saðlýk çalýþanlarý arasýnda ayrýmcý uygulamalarla sistem sarsýntýya uðratýlmamalýdýr." ifadelerini kullandý. Metin Memiþ, saðlýk çalýþanlarýnýn yýpranma payý, kreþlerden yararlanma ve döner sermaye hizmetlerinin düzenlenmesi konusundaki taleplerini de aktardý.


Gaziantepli Ünlü Ýþadamý Ahmet Tatar Hayatýný Kaybetti

Elazýð depreminde ölü sayýsý 39’a yükseldi

TEMA Vakfý’nýn kurucusu ve Onursal Baþkaný Hayrettin Karaca yaþamýný yitirdi.

Kýþ Aylarýnda Cildiniz Ayrý Bir Özen Ýster

SAÐLIKTA ÞÝDDET DURDURULMALIDIR!

Sünnet Hakkýnda Merak Edilen Her Þey!

BU BESÝNLER GRÝP VE SOÐUK ALGINLIÐINA ÝYÝ GELÝYOR

KAPAK TAMÝRÝ KOLTUK ALTINDAN YAPILDI 2 HAFTADA SEFERLERE BAÞLADI

8 yýl ücretsiz kolej eðitimi için Darüþþafaka sýnavý 31 Mayýs’ta

KADINLIÐIN SONU DEÐÝL, SAÐLIKLI BÝR YAÞAMIN BAÞLANGICI: HÝSTEREKTOMÝ

2020'ye en çok sigara içilen 40'ýncý ülke olarak giren Türkiye'de hedef tütünsüz yaþam

Hasta yakýný saðlýk teknikerinin elmacýk kemiðini kýrdý!

Zengin dilenci yine ortaya çýktý! Þimdi de Gaziantep’te….

Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nde gerçekleþtirilen baþarýlý ameliyatla saðlýðýna kavuþtu.

Gaziantep'te Ebeveynlere Cihaz Desteði Verildi

HAMÝLELÝKTE DOÐRU SANILAN 10 YANLIÞ!

Kýþ aylarýnda uyuza dikkat!

Gaziantep'te trafik kazasý: 3 yaralý

MEDÝCAL PARK’TA DÜNYAYA GELEN PREMATÜRE BEBEKLER BULUÞTU

Organ Baðýþý ve Farkýndalýk

Prematüre bebeklerde BESLENME SORUNLARI

ANKA HASTANESÝ DESTEÐÝYLE NRP EÐÝTÝMÝ

LÝPOSAKÞIN UYGULAMASI ÝLE ÝNATÇI YAÐLARDAN KURTULUN

PREDÝYABET OKULU HÝZMETE AÇILDI

GAÜN Hastanesi’nde “Dünya Diyabet Günü” Etkinlikleri

BÜYÜKÞEHÝR HASTANESÝ 3 MÝLYON KÝÞÝYE SAÐLIK HÝZMETÝ VERDÝ

14 KASIM DÜNYA DÝYABET GÜNÜ

Kýz çocuklarý için HPV aþýsýnýn önemi

ANKA Hastanesinde Yeni Görevlendirme

ÖZEL MMT AMERÝKAN HASTANESÝ’NE YENÝ GENEL MÜDÜR

Gözlükevi, hizmete girdi.

SAÐLIÐINA KAVUÞTURDUÐU LÖSEMÝLÝ ÇOCUKLARLA YILLAR SONRA BULUÞTU...

HATEM’DE OBEZÝTE CERRAHÝSÝ ÝLE SAÐLIÐINA KAVUÞTU

10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA TÖRENÝ

ORGAN BAÐIÞINI ARTTIRMALIYIZ..!

DEVA ÖZEL AMBULANS SERVÝSÝ

Estetik Bölgede ÝMPLANTOLOJÝ

SANKO ÜNÝVERSÝTESÝ 2018 – 2019 AKADEMÝK YILI AÇILIÞ TÖRENÝ

MEDÝCAL PARK GAZÝANTEP HASTANESÝ’NÝN KALÝTESÝ TESCÝLLENDÝ

DÜNYA’DA 5.VAKA

İLETİŞİM

  SaÄŸlık Dünyası Dergisi
Gazimuhtarpaşa Bulvarı Efes İşmerkezi Kat 3 No 8 Şehitkamil/ Gaziantep
  SMS Message
  0536 233 91 01
  info@saglikilan.com