SAÄžLIK DÃœNYASI

ÖZEL HATEM HASTANESÝ’NDEN RAMAZANDA BESLENMENÝN PÜF NOKTALARI

Ramazan ayý bedenin  ve nefsin tutulduðu bir dönemdir. Gücümüzün olduðu kadar yemek yemek deðil, paylaþma ayýdýr. Aç olan insanlarýn neler hisettiði, tokluðun sadece nefise hizmet ettiðini anladýðýmýz bir aydýr. Ramazan ayý, aslýnda yemek israfýný engeller.

Özel Hatem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmaný Saadet Tayþi Ramazan ayýnda beslenmenin püf noktalarýna deðindi.

Oruç tutarken saðlýklý ve çeþitli besin seçenekleri ile yeterli ve dengeli beslenmenin saðlanmasý esas alýnmasý gerektiðine dikkat çeken Özel Hatem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmaný Saadet Tayþi‘Ramazan ayýnda yapýlan en önemli beslenme deðiþiklikleri arasýnda oruç tutan kiþilerin günlük beslenme þekli ve öðün sayýsýdýr.Yeterli ve dengeli beslenmenin ramazan ayýnda da sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az üç öðünü tamamlamak ve sahur öðününü atlamamak gerekir.Sahurda sadece su içerek niyetlenmenin veya gece yatmadan önce yemek yemenin zararlý olduðu unutulmamalýdýr. Çünkü bu beslenme tarzý yaklaþýk 17 saat aç kalacaðýz. Bu da açlýk kan þekerinin daha erken saatlerde düþmesine ve buna baðlý olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadýr. Bu durumun aksine eðer sahur öðünü, aðýr yemeklerden oluþursa gece metabolizma hýzý düþtüðü için yemeklerin yaða dönüþme hýzý ve kilo alma riski artmaktadýr. Bu nedenle sahura mutlaka kalkýlmalý ve tok tutucu, yaðlý olmayan besinler tercih edilmelidir’dedi.

Kan Þekeri Düþüklüðüne ve Reflüye Dikkat 

Yapýlan en büyük hatalardan birisi de çok hýzlý bir þekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmek olduðununun altýný çizen Özel Hatem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmaný Saadet Tayþi‘ Ramazan'ýn ayýnda sofralarda bolluk ve bereket vardýr. Oruca niyetli olan kiþilerin kan þekerleri düþmektedir ve ezanýn okunmasý ile birlikte  kan þekeri düþük olduðudan daha fazla miktarda besin tercih etmektedir.Kýsa zamanda çok fazla besin tüketimi ile enerji yüksek besinler yenilmekte ve kilo alýmý ortaya çýkmaktadýr.Ramazan ayýnda en sýk karþýlaþýlan sorunlardan biri de mide içinde bulunan yemek ve asitin yemek borusu içine doðru geri kaçmasý olarak tanýmlanan reflüdür. Tüm bu rahatsýzlýklarýn ortaya çýkmamasý için saðlýklý beslenme önerilerinde yað tüketimi dikkat çekmektedir.Oruç tutmanýn saðlýklý insanlarýn metabolik dengesinde çok önemli deðiþiklikler yapmadýðý, ancak bazý hastalýklarda (þeker hastalýðý, karaciðer yetmezliði vb.) veya özel durumlarda (hamilelik ve emziklilik) olumsuz sonuçlar doðurabileceði göz ardý edilmemelidir. Kronik hastalýðý olan kiþilerin ilgili uzman hekime danýþmadan oruç tutmamalarý önemlidir.‘dedi.

Oruç Tutanlar Ýçin Saðlýk Beslenme Önerileri

  1. Ramazan ayý süresince yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir.
  2. Ramazan ayýnda öðünler; sahur ve iftarda iki ana öðün ile, iftardan sonra 2,5 saat aralýklarla ara öðün düzenlenmelidir
  3. Oruç tutanlarýn mutlaka sahur yapmalarý saðlýðýn korunmasý açýsýndan önemlidir. Aþýrý yaðlý, tuzlu ve aðýr yemekler ile unlu gýdalardan uzak durulmasý uygundur.
  4. Ýftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltýlýklar veya çorba gibi hafif yemeklerle baþlanýlmasý, 10-15 dakika sonra az yaðlý et yemeði, sebze yemeði veya salatayla devam edilmesi uygundur. Yine enerji veren ancak kan þekerini dengeli bir biçimde yükselten besinler (beyaz ekmek, pirinç pilavý gibi glisemik indeksi yüksek olan gýdalar yerine bulgur pilavý, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalý besinler) tercih edilmelidir.
  5. Günde ortalama 2- 2,5 litre su içmeye, bununla birlikte enerji verirken sývý ihtiyacýný da karþýlayacak ayran, taze sýkýlmýþ meyve sularý, soda, sebze sularý vd. içmeye özen gösterilmelidir.
  6. Ýftarda aþýrý þerbetli, yaðlý tatlýlar yerine; sütlü tatlýlar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyve tatlýlarý tercih edilmelidir.
  7. Yemekleri hýzlý yemekten kaçýnmalý, yavaþ yavaþ ve iyice çiðneyerek yenilmelidir.

 

  1. Ýftar yemeðinden hemen sonra televizyon veya bilgisayar karþýsýna geçmek, koltukta dinlenmek yerine biraz hareket etmek, kýsa mesafeli yürüyüþler yapmak sindirime yardýmcý olmasý açýsýndan yararlý olmaktadýr.
  2. Ramazan ayýnda yemeklerin piþirme yöntemleri de çok önemlidir. Özellikle ýzgara, haþlama ve fýrýnda yapýlan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuþ, tütsülenmiþ ve kýzartýlmýþ besinlerden uzak durulmalýdýr.


Gaziantepli Ünlü Ýþadamý Ahmet Tatar Hayatýný Kaybetti

Elazýð depreminde ölü sayýsý 39’a yükseldi

TEMA Vakfý’nýn kurucusu ve Onursal Baþkaný Hayrettin Karaca yaþamýný yitirdi.

Kýþ Aylarýnda Cildiniz Ayrý Bir Özen Ýster

SAÐLIKTA ÞÝDDET DURDURULMALIDIR!

Sünnet Hakkýnda Merak Edilen Her Þey!

BU BESÝNLER GRÝP VE SOÐUK ALGINLIÐINA ÝYÝ GELÝYOR

KAPAK TAMÝRÝ KOLTUK ALTINDAN YAPILDI 2 HAFTADA SEFERLERE BAÞLADI

8 yýl ücretsiz kolej eðitimi için Darüþþafaka sýnavý 31 Mayýs’ta

KADINLIÐIN SONU DEÐÝL, SAÐLIKLI BÝR YAÞAMIN BAÞLANGICI: HÝSTEREKTOMÝ

2020'ye en çok sigara içilen 40'ýncý ülke olarak giren Türkiye'de hedef tütünsüz yaþam

Hasta yakýný saðlýk teknikerinin elmacýk kemiðini kýrdý!

Zengin dilenci yine ortaya çýktý! Þimdi de Gaziantep’te….

Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nde gerçekleþtirilen baþarýlý ameliyatla saðlýðýna kavuþtu.

Gaziantep'te Ebeveynlere Cihaz Desteði Verildi

HAMÝLELÝKTE DOÐRU SANILAN 10 YANLIÞ!

Kýþ aylarýnda uyuza dikkat!

Gaziantep'te trafik kazasý: 3 yaralý

MEDÝCAL PARK’TA DÜNYAYA GELEN PREMATÜRE BEBEKLER BULUÞTU

Organ Baðýþý ve Farkýndalýk

Prematüre bebeklerde BESLENME SORUNLARI

ANKA HASTANESÝ DESTEÐÝYLE NRP EÐÝTÝMÝ

LÝPOSAKÞIN UYGULAMASI ÝLE ÝNATÇI YAÐLARDAN KURTULUN

PREDÝYABET OKULU HÝZMETE AÇILDI

GAÜN Hastanesi’nde “Dünya Diyabet Günü” Etkinlikleri

BÜYÜKÞEHÝR HASTANESÝ 3 MÝLYON KÝÞÝYE SAÐLIK HÝZMETÝ VERDÝ

14 KASIM DÜNYA DÝYABET GÜNÜ

Kýz çocuklarý için HPV aþýsýnýn önemi

ANKA Hastanesinde Yeni Görevlendirme

ÖZEL MMT AMERÝKAN HASTANESÝ’NE YENÝ GENEL MÜDÜR

Gözlükevi, hizmete girdi.

SAÐLIÐINA KAVUÞTURDUÐU LÖSEMÝLÝ ÇOCUKLARLA YILLAR SONRA BULUÞTU...

HATEM’DE OBEZÝTE CERRAHÝSÝ ÝLE SAÐLIÐINA KAVUÞTU

10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA TÖRENÝ

ORGAN BAÐIÞINI ARTTIRMALIYIZ..!

DEVA ÖZEL AMBULANS SERVÝSÝ

Estetik Bölgede ÝMPLANTOLOJÝ

SANKO ÜNÝVERSÝTESÝ 2018 – 2019 AKADEMÝK YILI AÇILIÞ TÖRENÝ

MEDÝCAL PARK GAZÝANTEP HASTANESÝ’NÝN KALÝTESÝ TESCÝLLENDÝ

DÜNYA’DA 5.VAKA

İLETİŞİM

  SaÄŸlık Dünyası Dergisi
Gazimuhtarpaşa Bulvarı Efes İşmerkezi Kat 3 No 8 Şehitkamil/ Gaziantep
  SMS Message
  0536 233 91 01
  info@saglikilan.com