SAÄžLIK DÃœNYASI

TIP HUKUKUNDA DOÐRU BÝLÝNEN YANLIÞLAR

ÝSTANBUL Medeniyet Üniversitesi Týp Hukuku Araþtýrmalarý Birimi Baþkaný Prof. Dr. Hakan Hakeri, Gaziantep Anka Hastanesi'nde 'Týp Hukuku' panelinde doðru bilinen yanlýþlarý anlattý.


Özel Gaziantep Anka Hastanesi ve Gaziantep- Kilis Tabip Odasý iþbirliði ile 'Týp Hukuku' konulu panel düzenlendi. Güneydoðu Anadolu Ýhracatçý Birlikleri Konferans Salonu’nda gerçekleþtirilen panele Ýstanbul Medeniyet Üniversitesi Týp Hukuku Araþtýrmalarý Birimi Baþkaný Prof. Dr. Hakan Hakeri katýldý. Gaziantep-Kilis Tabip Odasý Baþkaný Dr. Hamza Aðca, Özel Gaziantep Anka Hastanesi Yönetim Kurulu Baþkanvekili ve Genel Müdürü Uzman Dr. Cengiz Bayram’ýn da bulunduðu panele; hekimler, saðlýk çalýþanlarý ve hukukçular büyük ilgi gösterdi. Panelin açýlýþ konuþmasýný yapan Dr. Cengiz Bayram, panelin hekimler ve saðlýk çalýþanlarýnýn yaný sýra hukukçular açýsýndan da faydalý olacaðýný düþündüðünü belirtti. Dr. Bayram þöyle konuþtu:
"Türkiye’de son 4-5 yýldýr Malpraktis, yani týbbi kötü uygulama sigortasý var. Bu sigorta, hastanýn maruz kaldýðý yanlýþ ve hatalý tedaviden dolayý, az da olsa zararýný ödemek kapsamlý. Son hukuk mahkemeleri usulü kanununda bir deðiþiklik yapýldý. Eskiden bir dava açmak için bir para yatýrmak gerekirken, yeni düzenleme ile bu tür davalar tüketici mahkemelerine alýndý. Bu nedenle artýk daha kolay dava açýlabiliyor. Bundan sonra çok ciddi sayýda bu tür davalarla karþý karþýya kalacaðýz. Hukukta suç olarak düþünmediðimiz 100 iþlemin en az 20-25 tanesinin suç olduðunu görüyoruz. Hekimleri bu anlamda aydýnlatmak, onlarýn uygulamada olumsuz þartlarla karþý karþýya kalmasýný önlemek için bu paneli düzenledik. Bu konuda farkýndalýk yaratmak istedik."


Daha sonra Ýstanbul Medeniyet Üniversitesi Týp Hukuku Araþtýrmalarý Birimi Baþkaný Prof. Dr. Hakan Hakeri, Týp Hukuku ile ilgili bilgi vererek, Týp Hukuku’nda doðru bilinen yanlýþlarý anlattý. Hakeri þu bilgileri verdi:
"Týp Hukuku, Türkiye’de yeni ve çok bilinmeyen bir alan. Hukuk fakültelerinde bile bu alan yok. Þu an görev yapan hiçbir hakim veya savcý, Türkiye’de Týp Hukuku eðitimi almamýþ. Týp Fakültelerinde  de böyle bir alan yok. Dolayýsýyla Türkiye’de Týp Hukuku ve bu hukuk dalýnýn incelikleri bilinmiyor. Hekimlerin de, bu konuda çok yanlýþ kanaatleri var. Hekimlerin en büyük problemlerinden birisi son zamanlarda haklarýnda açýlan dava sayýsýnýn artmýþ olmasý. Dava sayýsýnýn artmasýyla birlikte de, hekimlerin Týp Hukuku’na ilgileri artmýþ durumda. Hekimlerimiz çýkan kanunlarýn aleyhlerine olduklarýný düþünüyorlar. Ancak bu alanda kendileri için çýkan yeni bir kanun yok. Mesela bir minibüs þoförü birisine çarpýp, zarar verdiðinde ne tazminat ödüyorsa, bir hekim de hasta karnýnda bez unuttuðunda ayný tazminatý ödüyor. Yani, eski kanun neyse hala o kanun uygulanýyor. Ancak, bu konuda yanlýþ bilgilerle hareket ediliyor. Biz de, bu yanlýþ bilgiler üzerine konuþmak istedik. Þüphesiz  hekimlerimizin de haklý kaygý ve beklentileri var. Türkiye’de son zamanlarda davalarýn artmasý ile birlikte hekimlerimiz, defansif týp dediðimiz savunmacý týbba yöneldi ve kendilerine karþý tazminat hakký doðabilecek riskli operasyonlardan kaçýnmaya baþladý. Hekimlerimizin savunmacý týbba yönelmesinden vatandaþ olarak hepimiz zarar görürüz. Bu nedenle hekimlerimizin tazminat konusunda rahatlamasý gerekiyor."


Panel sonrasý açýklama yapan Gaziantep-Kilis Tabip Odasý Baþkaný Dr. Hamza Aðca ise; "Yaptýðýmýz her þeyin bir sorumluluðu var. Yapýlanýn sorumluluðunun öðrenilmesi için de hukukla ilgili daha fazla bilgi sahibi olunmasý gerektiðini düþünüyorum. Bu açýdan, panelin hekimlerimiz için faydalý olduðu görüþündeyim" diye konuþtu.
Panel sonrasýnda gerçekleþen kokteylde, katýlýmcýlar konu hakkýnda fikir alýþveriþinde bulundu.

 

Hekimleri tazminat konusunda rahatlatmamýz gerek
Ýstanbul Medeniyet Üniversitesi Týp Hukuku Araþtýrmalarý Birimi Baþkaný Profesör Doktor Hakan Hakeri, “Bir hastaneye gidiyorsunuz size onlarca tahlil yazýyorlar, belki röntgenle halledilecek bir þeyi (MR)la hallediyorlar. Bunlarýn parasý bizim cebimizden çýkýyor. Sonuçta Türkiye’deki hastalarýn yüzde 90’ný devlet hastasý. Bu da saðlýk sisteminin maliyetini arttýrýyor. Bunun da kaynaðý tazminattan korkmalarý. Halbuki tazminat konusunda hekimleri biraz rahatlatýrsak o zaman bu kadar çok tetkik istemezler ve maliyetimiz düþer. Aslýnda bu noktada Saðlýk Bakanlýðý’nýn da çalýþma yapmasý gerekiyor” ifadelerine yer verdi.


Gaziantepli Ünlü Ýþadamý Ahmet Tatar Hayatýný Kaybetti

Elazýð depreminde ölü sayýsý 39’a yükseldi

TEMA Vakfý’nýn kurucusu ve Onursal Baþkaný Hayrettin Karaca yaþamýný yitirdi.

Kýþ Aylarýnda Cildiniz Ayrý Bir Özen Ýster

SAÐLIKTA ÞÝDDET DURDURULMALIDIR!

Sünnet Hakkýnda Merak Edilen Her Þey!

BU BESÝNLER GRÝP VE SOÐUK ALGINLIÐINA ÝYÝ GELÝYOR

KAPAK TAMÝRÝ KOLTUK ALTINDAN YAPILDI 2 HAFTADA SEFERLERE BAÞLADI

8 yýl ücretsiz kolej eðitimi için Darüþþafaka sýnavý 31 Mayýs’ta

KADINLIÐIN SONU DEÐÝL, SAÐLIKLI BÝR YAÞAMIN BAÞLANGICI: HÝSTEREKTOMÝ

2020'ye en çok sigara içilen 40'ýncý ülke olarak giren Türkiye'de hedef tütünsüz yaþam

Hasta yakýný saðlýk teknikerinin elmacýk kemiðini kýrdý!

Zengin dilenci yine ortaya çýktý! Þimdi de Gaziantep’te….

Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nde gerçekleþtirilen baþarýlý ameliyatla saðlýðýna kavuþtu.

Gaziantep'te Ebeveynlere Cihaz Desteði Verildi

HAMÝLELÝKTE DOÐRU SANILAN 10 YANLIÞ!

Kýþ aylarýnda uyuza dikkat!

Gaziantep'te trafik kazasý: 3 yaralý

MEDÝCAL PARK’TA DÜNYAYA GELEN PREMATÜRE BEBEKLER BULUÞTU

Organ Baðýþý ve Farkýndalýk

Prematüre bebeklerde BESLENME SORUNLARI

ANKA HASTANESÝ DESTEÐÝYLE NRP EÐÝTÝMÝ

LÝPOSAKÞIN UYGULAMASI ÝLE ÝNATÇI YAÐLARDAN KURTULUN

PREDÝYABET OKULU HÝZMETE AÇILDI

GAÜN Hastanesi’nde “Dünya Diyabet Günü” Etkinlikleri

BÜYÜKÞEHÝR HASTANESÝ 3 MÝLYON KÝÞÝYE SAÐLIK HÝZMETÝ VERDÝ

14 KASIM DÜNYA DÝYABET GÜNÜ

Kýz çocuklarý için HPV aþýsýnýn önemi

ANKA Hastanesinde Yeni Görevlendirme

ÖZEL MMT AMERÝKAN HASTANESÝ’NE YENÝ GENEL MÜDÜR

Gözlükevi, hizmete girdi.

SAÐLIÐINA KAVUÞTURDUÐU LÖSEMÝLÝ ÇOCUKLARLA YILLAR SONRA BULUÞTU...

HATEM’DE OBEZÝTE CERRAHÝSÝ ÝLE SAÐLIÐINA KAVUÞTU

10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA TÖRENÝ

ORGAN BAÐIÞINI ARTTIRMALIYIZ..!

DEVA ÖZEL AMBULANS SERVÝSÝ

Estetik Bölgede ÝMPLANTOLOJÝ

SANKO ÜNÝVERSÝTESÝ 2018 – 2019 AKADEMÝK YILI AÇILIÞ TÖRENÝ

MEDÝCAL PARK GAZÝANTEP HASTANESÝ’NÝN KALÝTESÝ TESCÝLLENDÝ

DÜNYA’DA 5.VAKA

İLETİŞİM

  SaÄŸlık Dünyası Dergisi
Gazimuhtarpaşa Bulvarı Efes İşmerkezi Kat 3 No 8 Şehitkamil/ Gaziantep
  SMS Message
  0536 233 91 01
  info@saglikilan.com